Storfugljakt i Østfoldsfjella


«Hei, Kristian! Lenge siden! Du, jeg har satt meg selv i en aldri så liten knipe… Kan du hjelpe meg?» Alexander ringte mens jeg stod og lagde middag. «jo, det skal jeg vel gjøre, hvis jeg kan..?»

«Det har seg nemlig sånn,» fortsatte han «at jeg har mast på svogern min om å ta jegerprøven, og har lokket med at når han består så skal jeg ta han med ut i skauen på en skikkelig villmarkshelg med jakt og matlaging på bål og alt som er mandig!» «Javel,» sier jeg og aner hvor dette tar veien. «Ja, så har jaggu Håvar gått hen og bestått jegerprøven, så nå må jeg liksom innfri! Så jeg lurte på om du ville hjelpe meg å stelle i stand en skikkelig jakthelg?»

Det er klart jeg takker ja til slike tillitserklæringer! Jeg må si jeg syns Alex gjorde en strålende jobb med å skaffe terreng, skrive pakkeliste og fikse alt av mat på turen. Det eneste jeg egentlig bidro med var lavvo og ved (ja, vi juksa).

Ja, også bidro jeg med tips og råd under jakta, men det ble skrint med utbytte. Om det var været eller for sent på året, eller om det bare er vi som er udugelige til å finne fuggelen, skal være usagt. Vi fant tre hakkespetter, ellers var det helt stille. Nesten ikke en lyd i skogen. Været var bra til jakt, regn og en liten trekk. Gradestokken lå og vippa rett over null stort sett hele tiden. Fin temperatur å gå i. Litt kaldt og veldig vått når vi var i camp, men vi lå tørt og varmt inne i lavvoen og fyrte i rundbrenneren. Lørdagsmiddagen ble tilberedt på stort bål utenfor lavvoen. Det ble den beste elg-gryta jeg har smakt! Kudos til kokken, Alex!

Suksessfaktoren ved en jakthelg avgjøres ikke av antall drepte dyr, det er turopplevelsen som er den viktigste. Vi lever tross alt i et overflodssamfunn og selv om det er stas å kunne spise mat du selv har sanket i naturen og slitt for å få tak i, er det ikke noen nødvendighet for overlevelsen. Det som derimot er viktig, i alle fall for meg, er å komme seg litt bort fra hverdagslig stress og mas og kunne konsentrere seg om de «enkle tingene». Du er nødt til å sette opp ly for regnet, kle deg mot kulden og sanke ved for å få laget mat. Det krever konsentrasjon og konsekvensene av det arbeidet du utfører er helt konkrete og proporsjonale: jo mer du arbeid du legger i forberedelsene (vedsanking, valg og tilrettelegging av leirplass, innkjøp av godt utstyr), jo mer behagelig blir opplevelsen!

Det ble en liten tur på søndagen uten noe større utbytte, men været ble betraktelig bedre. Det har vært veldig deilig å komme seg ut i helgen og selskapet har vært fortreffelig! Frister til gjentakelse.

,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *