Nybegynner i kajakk?


Har du nettopp kjøpt kajakk? Var den første testturen skumlere enn du hadde forventet? Dårlig balanse, sliten etter hundre meter og glir sakte gjennom vannet? Det syntes i hvert fall jeg. Her har jeg lyst å servere deg et par tips som umiddelbart vil gi litt bedre teknikk og balanse. Jeg er absolutt ingen ekspert på padling, men jeg har plukka opp et par tips på kurs og etter å ha sett andre nybegynnere slite med de samme tingene som jeg gjorde i begynnelsen.

Mitt aller beste råd til ferske padlere (helst før du kjøper kajakk) er å dra på et av Norges Padleforbund sine grunnkurs! Jeg skal fortelle mer om det lenger ned i artikkelen.

1. Bredt grep på padleåra:

Du holder hendene for tett mot midten av åra! Noen sier at skulderbredde er nok. Jeg foretrekker følgende regel: hvis du legger åra flatt oppå hodet skal du holde hendene så langt fra hverandre på skaftet at du får 90 graders vinkel på albuene. Dette gir deg bedre balanse og kontroll på åra.

2. Juster fotstøttene:

Jeg er veldig lang i bena, så når jeg låner bort kajakken min til andre er det ingen som rekker bort til pedalene uten å justerere dem bakover først. De blir sittende og strekke bena fremover for å komme til pedalene og mister balansen. Du skal sitte med lårene ut mot siden av sittebrønnen, knærne opp mot dekk og med føttene hvilende mot fotstøttene/pedalene. Da har du god kontakt med båten og kan balansere med hoftene.

3. Len deg fremover og bruk overkroppen:

Du skal bruke overkroppen som motor, ikke armene! Du har lite styrke i armene, men mye styrke i mage og rygg. Rett opp ryggen og len deg godt fremover. Sett åra i vannet langt fremme ved baugen og roter overkroppen og avslutt når årebladet er omtrent ved rompa. Et par tips som kan helpe deg å gjøre det riktig er å holde begge armene strakt frem og holde dem der hele tiden, evt også bruke blikket til å se på årebladet hele veien fra det går under vann til det kommer opp igjen.

Disse tipsene har jeg lært på kurs. Jeg meldte meg på et grunnkurs for å lære litt om teknikk og sikkerhet og det er noe av det smarteste og morsomste jeg har gjort! Det var enormt lærerikt og jeg har fått mye mer glede av kajakken i ettertid! Jeg har skrevet en egen artikkel om grunnkurset jeg var på tidligere. Ved å delta på et kurs får du god opplæring av erfarne padlere. Du vil lære masse om forskjellige teknikker for å manøvrere kajakken og redningsøvelser så du kommer deg trygt opp i båten igjen om du skulle velte. Og masse andre viktige sikkerhetsrutiner som du kanskje ikke tenker på ellers! Dessuten lærer man seg verdien og gleden av å padle sammen med andre, og du får muligheten til å komme deg inn i et hyggelig miljø med andre friluftsinteresserte!

Du kan også melde deg inn i en kajakklubb (Jeg er medlem i Drøbak Kajakklubb) for å komme i kontakt med folk i miljøet, og kanskje teste forskjellige båter før du bestemmer deg for en du vil kjøpe. Vi er alle forskjellige, det er viktig å finne en kajakk som passer til deg!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *