Mølen


Eivor er fra Larvik. Jeg har tidligere skrevet om Bøkeskogen og nå i sommer hadde hun lyst å ta meg med til Mølen.

Mølen utenfor Larvik er stedet der isbreen forsvant ut i havet ved siste istid for ca 11.500 år siden. Den etterlot seg Norges største rullesteinsstrand, med steiner som ble fraktet med isbreen fra forskjellige steder i nesten hele Sør-Norge! Der finnes kvartsitter fra Telemark og gneiser fra Kongsberg, blant over 100 bergarttyper i området! Til og med flint, som trolig har kommet helt fra Danmark. En utstilling på oversiden av stranda viser alle steinene og de forskjellige opprinnelsesstedene.

På dager med store dønninger kan man høre en dyp, undersjøisk rumling fra stranda. Lyden kommer av store steiner som blir dyttet frem og tilbake under vann av strømningene!

Gravrøysene som er reist på stranda vitner om en facinasjon for området, som strekker seg tilbake til jernalderen. Her tror man at både høvdinger og tjenere ble gravlagt i sin tid. Det finnes over 200 smårøyser samt 16 større steinlegginger på opptil 35 meter i diameter!

Det er registrert over 315 forskjellige fuglearter på Mølen Ornitologiske Stasjon. Ingen annen norsk stasjon har registrert så mange forskjellige fuglearter.

Jeg skjønner at Eivor hadde lyst å ta meg med dit, det er en stor naturopplevelse! Å rusle på Kyststien på oversiden av stranda og hoppe fra stein til stein ved vannkanten og se solnedgangen og bølgene som knuser mot strand føles meditativt! Man får en ro over seg, og det er ikke så lite romantisk å gå der med kjæresten sin! Kan anbefales! Ønsker du å lese mer om Mølen foreslår jeg denne artikkelen fra Vestfoldguide.no. Ta turen og opplev den storslåtte naturen selv!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *