Galdhøpiggen


Så har jeg endelig fått karra meg opp på Norges og Nord-Europas høyeste topp!

I løpet av høsten blir det ofte tilbakelagt noen mil i forbindelse med jakta, men utover dette er ikke lange turer helt min greie. Jeg syns det er fint å bare være ute i naturen uten nødvendigvis å måtte gå så forferdelig langt. Men akkurat Galdhøpiggen er en tur jeg har hatt lyst til å gå lenge! Mamma og pappa (og Emmi!) gikk opp Galdhøpiggen en sommer for noen år siden, men jeg hadde ikke muligheten til å være med den gangen. Så når jeg nå endelig fikk muligheten til å bli med en gruppe, slo jeg til!

Vi møtte opp på Juvasshytta og gikk derfra kl 9. Det skulle ta omtrent en time å gå det første stykket, til kanten av isbreen. Der ble vi festet i tau og vi krysset breen sammen med omtrent 50 andre på samme line. Omtrent 45 minutter senere var vi vel over breen, der den bratteste delen av turen startet. Klatreturen opp til toppen ble unnagjort på i underkant av en time. Den første delen kunne jeg gått fortere, men vi tok det rolig. De siste par hundre meterne til toppen, derimot, var tunge. Lufta er merkbart tynnere så høyt oppe, jeg hadde store problemer med å hente inn mer oksygen til musklene. Jeg tok bare noen få skritt før jeg måtte ha noen sekunders pause, men melkesyra satte seg umiddelbart etter at man begynte å gå igjen..

Men man kom da opp til slutt, og da forsvant jaggu tåka også! Matpakke og sjokolade på toppen føles alltid velfortjent, og utsikten vi fikk var upåklagelig! Fra toppen av Galdhøpiggen skal man kunne se helt til sjøen vestover på en god dag!

Turen ned gikk fortere, da vi bare kunne skli ned på snøen! Der det ikke var snø var vi derimot nødt til å gå over all steinen igjen. Det er kanskje den delen jeg liker minst med veldig høye toppturer; det er ingen stier eller god bakke å gå på, bare masse stein! Man må se seg for hvert eneste skritt og passe på at man ikke vrikker foten. Godt, stødig fottøy er et must! Ellers var det en fantastisk tur, ikke misforstå meg!

Vi var tilbake på Juvasshytta etter ca 7 timer, 15km eller drøye 1200 høydemeter om du vil… Klapp på skulderen!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *