Bøker til inspirasjon, de dagene du ikke kan ligge ute selv!
De fleste som er litt interessert i villmarksliv har hørt om navn som Nansen, Amundsen, Ingstad og Monsen. Som nordmann skal det vel godt gjøres å unngå å ha hørt disse navnene, uansett hvor lite begeistret man måtte være for friluftsliv.. Men har du lest bøkene selv? Det gikk opp for meg for litt siden at jeg har lest svært lite av andres beretninger fra villmarka. Litteratur som jeg føler jeg burde kjenne til om jeg skal kalle meg friluftsentusiast!
Jeg har fått lest meg opp en del i sommer og her er mine anbefalinger så langt:
Lars Monsen, Norge på langs
Lars’ første bok om den første store ekspedisjonen sin sammen med Trond Strømdahl. Ekspedisjonen fikk en dramatisk start allerede før de pakket sekken. Lars og Trond fulgte hele Norges grense fra Grense Jakobselv i nord til Halden i sør gjennom et helt år. Boka beskriver hvordan dette langstrakte landet skifter terreng i takt med tilbakelagte kilometere og årstider, og hvordan forholdet mellom to gode venner utvikler seg gjennom et år i villmarka.
Helge Ingstad, Pelsjegerliv blant Nord-Kanadas indianere
Ingstads debut-bok, hvor han beretter om sine dager som pelsjeger i området rundt Store Slavesjø i Canada. Flotte skildringer av storslagen, urørt natur. Ingstad øser av sin store kunnskap om villmarka, og dyrene og menneskene som bor der!
Fridtjof Nansen, Paa ski over Grønland
Nansen var den første til å forsøke å krysse innlandsisen over Grønland fra øst til vest. Dette prosjektet ble ansett som ren galskap og både økonomisk støtte og mannskap var vanskelig å oppdrive. Allerede den første forseringen av drivisen langs kysten virket håpløs. Det skulle ikke bli noe lettere når de siden kom i land og skulle begynne vandringen over isen.
Helge Ingstad, Klondyke-Bill
Dette er Ingstads eneste roman. Den er tungt basert på hans egne erfaringer fra pelsjegerlivet i Canada, men er dramaturgisk bedre en «Pelsjegerliv».
Hvilke bøker har du lest som inspirerer til nye villmarksopplevelser? Legg igjen en kommentar 🙂