Denne helgen var jeg på kajakkurs i Årnes. Det har vært en helt fantastisk helg, med hyggelige mennesker, gode instruktører, bratte læringskurver og masse flotte naturopplevelser!
Dag 1
Ettersom jeg reiste helt fra Enebakk for å bil med på dette kurset var jeg nødt til å starte tidlig på lørdagen for å komme fram til Årnes. Oppmøtet lørdag var på Statoil kl 9. Jeg var tidlig ute og det var lett å kjenne igjen de øvrige kursdeltakerne som kom, den ene etter den andre med kajakk på taket av bilen. Og en med henger, det var vel ikke så vanskelig å gjette at det var en av kurslederne. Vi kom oss av gårde i retning Bjørknessjøen på en særdeles sølete vei.
Kurset ble arrangert av Padle i Nes og instruktørene denne helgen var Bjarne Marstein og Johnny Hundershagen.
Vi kom oss på vannet relativt fort, etter oppvarming og litt bli-kjent-leker. Vi gikk gjennom grunnleggende fremovertak og sveipetak, samt litt om formasjonspadling. Deretter padlet vi i rekke et stykke langs land til vi kom frem til en gapahuk. Der spiste vi lunsj. Varm lunsj kan absolutt anbefales når man er på padletur!
Etter lunsj øvde vi på flere teknikker, som styretak foran og bak, lavt støttetak og bakoverpadling. Avslutningsvis den første dagen øvde vi på å ramle ut av kajakken, og på redningsteknikker. Selv om dette var i midten av juni var det relativt kaldt i vannet, i alle fall når man er uti en stund, så ullundertøy og våtdrakt var veldig behagelig! Noen hadde tørrdrakt. Det ønsker jeg meg selv etter hvert, men jeg føler det er en viktig erfaring å kjenne på det å gå rundt med kajakken i kaldt vann, uten neseklype osv. (jeg fikk rensa bihulene ganske godt under kurset!)
Man lærer ikke eskimorulle på grunnkurs, av pedagogiske grunner. Vi lærte å holde oss innenfor noe instruktørene kalte «paddler»s box«. Det betyr i bunn og grunn å holde hendene i en slik posisjon i forholdt til skuldrene, at du ikke utsetter skuldrene for potensiell skade. Ved eskimorulle beveger man seg utenfor paddlers box.
Dag 2
Søndagens program var planlegging og gjennomføring av dagstur. Vi startet kl 9 på Bjørknessjøen. Det var opp til oss kursdeltakerne å planlegge en tur til «Kaninøya» i Mangen. Jeg ble valgt som turleder den første delen av turen. Denne rollen gikk på rundgang blant alle deltakerne i løpet av turen.
Vi startet med formasjonspadling et lite stykke, til den stranda vi hadde vært dagen i forveien. Der gikk vi en kort tur i land så folk fikk muligheten til å justere kajakkene dersom det var behov for det. Det var mange som kjente på kroppen at de hadde padlet hele dagen i forveien! Turen fortsatte videre sørover gjennom Viksjøen og den smale åa som binder Viksjøen sammen med Mangen. Der måtte vi bære kajakkene rundt en demning. Vi fikk også forsert et aldri så lite «stryk», så sklei åa sakte og stille videre helt ut i Mangen. Det var virkelig en behagelig villmarksopplevelse å gli stile bortover med land så nær på begge sider av båten. Masse tegn etter bever, men litt for mye skravling til at vi fikk se noen.
Vel ute på Mangen blåste det litt, så det var godt å komme fram til Kaninøya og få i seg litt lunsj. Men ikke før kurslederne «tilfeldigvis» gikk rundt midtfjords, så vi måtte redde dem!
På hjemveien prøvde vi å padle oppstrøms i det lille stryket, men det var vanskelig. Det gav meg veldig lyst å prøve på elvepadling! Det krevde veldig mye energi, som jeg kanskje burde spart til litt seinere på hjemturen da det blåste opp. Den siste delen av turen fikk vi muligheten til å prøve å taue hverandre, så den siste halvtimen var en ren styrkeprøve, med kompis på slep og sidevind! Da passa det jo veldig godt å starte med redningsøvelser da vi kom frem!
Jeg var helt ødelagt da jeg kom hjem, men det var deilig! Jeg kan på det aller sterkeste anbefale Grunnkurset til alle som har padlet litt eller kunne tenke seg å begynne med det! Jeg føler meg mer trygg på at jeg klarer å redde meg selv hvis jeg skulle være ute på tur alene, men jeg har også sett verdien av å padle flere sammen! Ta gjerne kontakt hvis du vil ut og padle en dag!